Jak rozpoznać mąkę bio i dlaczego warto po nią sięgnąć?

0
146
mąka bio

Ekologiczne produkty żywnościowe są coraz bardziej popularne w naszym otoczeniu. Wśród nich bez wątpienia królują mąki, które wykorzystujemy w naszym życiu bardzo często, do wielu różnych dań. Czy rzeczywiście warto po nie sięgać, a jeśli tak, to jak rozpoznać te, które naprawdę są bio? Jeśli zastanawiasz się nad tymi zagadnieniami, w poniższym artykule śpieszymy z odpowiedziami.

Mąka bio – jak ją rozpoznać?

Na opakowaniach wielu produktów często widzimy bio lub eko – oczywistym jest więc, że zakładamy, iż mają pochodzenie naturalne i spełniają wszelkie wymagania jakościowe, jakie wobec nich mamy. Niestety prawda może być zupełnie inna: wielu producentów w sposób nieuczciwy dodaje na swoich opakowaniach przedrostki bio- i eko-, pomimo że nie spełniają odpowiednich wymagań. Dlatego też taka cząstka w nazwie to jeszcze nie wszystko.

Aby produkt był naprawdę ekologiczny, musi posiadać na opakowaniu charakterystyczny, zielony liść, a także odpowiedni numer certyfikatu, potwierdzający rzeczywiste uprawnienia do przygotowywania takich etykiet. Te dwa elementy są kluczowe, by poznać produkt, który spełnia wymagania Unii Europejskiej pod kątem produkcji ekologicznej, a co za tym idzie – także twoje pod względem jakości.

Wymagania, jakie musi spełnić produkt

Produkty ekologiczne, aby takimi rzeczywiście zostały, muszą spełniać szereg restrykcyjnych wymagań, dotyczących sposobu ich produkcji od pierwszego do ostatniego etapu. W przypadku mąki będą to przede wszystkim wymagania względem uprawy zbóż, związane między innymi z tym, jaki rodzaj gleby i jakie nawozy czy środki ochronne mogą być stosowane podczas uprawy.

Następne etapy także obarczone są odpowiednimi wymaganiami. Biorąc pod uwagę, że niektóre mąki bio to mąki specjalne, przeznaczone na przykład dla osób z alergiami i chorobami układu trawiennego, podczas całego procesu ich produkcji musi być zachowana jak największa czystość.

Jakie są zalety korzystania z mąk bio?

Przede wszystkim mąka bio ma najwyższą jakość: odznacza się wysoką czystością ze względu na cały proces obróbki, który tego wymaga. Dzięki temu, zwłaszcza jeśli jest mąką o specjalistycznym przeznaczeniu, jest doskonale dopasowana do potrzeb osoby, która będzie spożywała z niej posiłki. Idealnym przykładem jest tutaj mąka ryżowa bezglutenowa, która w ogóle nie może zawierać glutenu.

Kolejnym argumentem za wybieraniem mąk bio jest bogactwo witamin i minerałów, które posiadają. Decydują się na pełnoziarnisty produkt, możemy otrzymać wszystko, co najlepsze w mące, nie obawiając się o to, iż jednocześnie zjemy sztuczne, chemiczne dodatki. To doskonała propozycja dla każdego, komu zależy na najzdrowszym i pełnowartościowym jedzeniu.

Doskonały smak to bez wątpienia ostatnia, ale bardzo ważna zaleta mąki bio. Dzięki naturalnym, tradycyjnym metodom uprawy oraz przetwórstwa, odznacza się bogatym smakiem, jaki możemy wyczuć w daniach, w których zagości. To idealny wybór dla każdego, kto pamięta smaki z dzieciństwa i chciałby do nich powrócić, jednocześnie gwarantując sobie pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here