Suszone owoce, które warto jeść — lista

0
156
Suszone owoce

Owoce tak jak i warzywa, stanowią zdrową podstawę naszej diety. Co jednak zrobić kiedy sezon na nie się kończy? Z pomocą przychodzi wówczas suszenie, które przedłuża ich świeżość. Sprawdź suszone owoce, które warto jeść!

Suszone śliwki

Suszone śliwki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają w sobie witaminy: A, E, C, K, grupy B, a także nie mniej ważne:

  • magnez,
  • potas,
  • mangan,
  • miedź

Są również doskonałym źródłem błonnika, niezwykle przydatnym w prawidłowej perystaltyce jelit, zaparciach, a także odgrywają dużą rolę w usuwaniu toksyn z organizmu. Suszone śliwki są również wskazane dla wszystkich zmagających się z nadciśnieniem.

Pomimo że suszone śliwki są wysokokaloryczne, warto je wprowadzić do swojej diety z uwagi na właściwości spowalniające przyswajanie cukrów oraz cholesterolu. Polecane są także dla kobiet w okresie menopauzy. Zawierają bowiem spore ilości boru, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ilości estrogenów w organizmie.

Ważne jest, żeby wiedzieć też, jak je gromadzić, aby nie straciły wartości odżywczych, a jak prawidłowo przechowywać suszone owoce podpowiada Jejzdrowie.pl.

Suszone figi

Suszone figi to gwarancja wysokiej zawartości wapnia oraz błonnika, czyli bardzo potrzebnych dla naszego organizmu składników. Suszone figi mają korzystny wpływ na układ krwionośny, poprawiają stan kości oraz zębów, a także koją układ nerwowy. Do swojej diety powinny je szczególnie włączyć osoby, które zmagają się z osteoporozą.

Suszone morele

Wybierając suszone morele, dostarcza się organizmowi takich składników jak:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • potas,
  • żelazo,
  • bor,
  • beta-karoten,
  • błonnik.

Suszone morele świetnie działają na skórę, poprawiają gładkość, jędrność i koloryt cery. Ponadto wykazują działanie przeciwtrądzikowe. Znajdujący się w nich likopen, opóźnia starzenie i unieszkodliwia działanie wolnych rodników. Te suszone owoce polecane są także w zapobieganiu chorób takich jak anemia, nadciśnienie czy choroba wieńcowa.

Suszone jabłka

Suszone jabłka to świetna i równie zdrowa alternatywna do świeżych owoców. Są one źródłem:

  • witaminy C,
  • witamin grupy B,
  • kwercetyny,
  • błonnika.

Wszystko to sprawia, że suszone jabłka, zdecydowanie poprawiają pracę układu krwionośnego i serca oraz pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Dodatkowo znane są ze swoich łagodzących właściwości przy borykaniu się z niestrawnością i poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci.

Suszone jagody

Po suszone jagody powinny sięgać osoby, które zmagają się z nawracającymi biegunkami i problemami z żołądkiem. Te suszone owoce, mają zbawienny wpływ na działanie jelit, jednocześnie uprawniają ich pracę. Jagody występują przez krótki czas w roku, dlatego warto je suszyć, aby cieszyć się ich właściwościami bez ograniczeń.

Suszone truskawki

Suszone truskawki to propozycja, o której nie słyszy się dość często i warto to zmienić. Posiadają one wiele witamin i minerałów, dzięki którym wpływają pozytywnie na cerę, walczą z anemią i wzmacniają organizm. Dodatkowo suszone truskawki, mają pozytywny wpływ na cerę i pomagają walczyć z artretyzmem i reumatyzmem. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here