Rak to choroba, która dotyka coraz więcej osób. Przyjmuje się, że rozwojowi niektórych nowotworów można zapobiec wprowadzając odpowiednie produkty do codziennej diety, a także stosując konkretny styl życia. Jakie zdrowe produkty warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka? Jak wygląda dieta antyrakowa?
Dieta antyrakowa – co to takiego?
Badania nad rakiem są coraz powszechniejsze. Dzięki nim pojawia się wiedza, która pozwala na większą świadomość w kwestii tej choroby, a także znalezienie sposobów na zmniejszenie prawdopodobieństwa jej wystąpienia. Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze mają potencjał, który sprawia, że ich spożywanie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre odmiany raka. Do takich produktów należą głównie warzywa i owoce. Dieta antyrakowa https://dietly.pl/blog/5-produktow-antyrakowych to połączenie różnych substancji odżywczych znajdujących się w odpowiednich produktach, a także ich zbilansowanie w codziennym jadłospisie.
Dieta antyrakowa – warzywa i owoce to podstawa
Po pierwsze w diecie antyrakowej warto zwrócić uwagę na ilość owoców i warzyw pojawiających się codziennie na talerzu. W dobrze zbilansowanej diecie zalecane jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Przy 5 posiłkach warto to robić w proporcjach 3:2 (3 porcje warzyw na 2 porcje owoców). Drugim punktem w skutecznej diecie antyrakowej są różnorodne posiłki. Zróżnicowanie jadłospisu pozwoli na wzajemne współdziałanie oraz wzmacnianie organizmu przez substancje odżywcze i ochronne, a także witaminy i minerały znajdujące się w tych produktach. Po trzecie warto wziąć pod uwagę, co jest uważane za porcję. Przyjmuje się, że jedna porcja w diecie antyrakowej to dwie dłonie, które formuje się w kształt miseczki.
Dieta antyrakowa – przeciwutleniacze
Obecny styl życia wielu ludzi zwiększa zapotrzebowanie na ochronne przeciwutleniacze, dlatego właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety. Kolejnym punktem w diecie antyrakowej jest spożywanie produktów sezonowych, które uważane są za najzdrowsze. Produkty sezonowe dojrzewają w sposób naturalny, a nie z pomocą tak często dziś używanych środków chemicznych. Ich smak także zazwyczaj jest dużo lepszy. W skutecznej diecie antyrakowej warto również zwrócić uwagę na kolory posiłków. Najwięcej przeciwutleniaczy występuje w owocach i warzywach, które charakteryzują się kolorem i smakiem. W każdym posiłku powinny znaleźć się minimum 3 kolory. Dla przykładu może to być pomarańcz, kalafior i brokuł. Warzywa i owoce w diecie antyrakowej warto podzielić też na grupy według kolorów. Kryterium może być występowanie w nich fioskładników, które nadają im odpowiedni kolor. Kolory są wyznacznikami konkretnych właściwości, które posiada dana grupa warzyw i owoców.
Dieta antyrakowa – jakie jeszcze zasady warto zastosować?
W przypadku stosowania diety antyrakowej warto wyeliminować sól, której nadużywanie może prowadzić do np. raka żołądka. Zamiast soli można używać przypraw ziołowych, takich jak pietruszka, bazylia, rozmaryn. Warto rozważyć także przyprawy typu imbir i kurkuma. W diecie antyrakowej warto również odejść od gotowych produktów dostępnych w sklepach, a skupić się bardziej na samodzielnym gotowaniu. Dobrze także zadbać o higienę spożywania posiłków.