Przeciery, koncentraty, passaty pomidorowe BIO – czyli jakie?

0
13
Przeciery, koncentraty, passaty pomidorowe BIO

Pomidory stanowią podstawę wielu potraw – i to nie tylko na surowo, ale też w formie przetworzonej. Tą z kolei tworzą najczęściej wszelkiego rodzaju przeciery pomidorowe, koncentraty czy passaty z pomidorów. Chociaż pozornie są do siebie bardzo podobne, warto wiedzieć, czym różnią się między sobą i w jaki sposób można wykorzystać je w kuchni. Sprawdzimy też, dlaczego warto wybierać produkty BIO!

Różnice między przetworami pomidorowymi BIO

Bez względu na to, jakiego typu przetwory pomidorowe odpowiadają Ci najbardziej, zawsze warto sięgać po te, które znakowane są jako wyroby BIO. W praktyce oznacza to bowiem, że żywność wyprodukowana została w oparciu o wysokie standardy jakości i ekologicznie – w przypadku produktów roślinnych składniki pochodzą z certyfikowanych upraw. Na takich obszarach nie stosuje się szkodliwej chemii rolniczej, pestycydów czy też nawozów sztucznych, stanowiących złożone związki chemiczne negatywnie wpływające na ostateczną klasę upraw. BIO to także symbol dbałości o środowisko – nie tylko same rośliny, ale też owady czy otoczenie upraw. Passaty, koncentraty czy przeciery pomidorowe BIO będą zatem przetworami wyprodukowanymi z czystych, zdrowych i wyjątkowo zadbanych pomidorów pochodzących z obszarów chronionych przed wykorzystaniem wyżej wspomnianych środków. Tego rodzaju przetwory kupuj w sprawdzonych miejscach – takich, jak na przykład Organic Market: https://organic24.pl/. Nie każdy zastanawia się na co dzień, czym różnią się poszczególne rodzaje przetworów z pomidorów. W przypadku czysto hobbystycznego gotowania zazwyczaj sięga się po już znany produkt lub też wyrób podany w spisie składników dla konkretnego przepisu. Niekiedy jednak warto wiedzieć, czym charakteryzuje się dany produkt, by móc wykorzystać w pełni jego właściwości.

 Koncentrat pomidorowy BIO

Koncentrat pomidorowy BIO można z dużą dozą prawdopodobieństwa określić najpopularniejszym przetworem z tej kategorii. Zgodnie ze swoją nazwą powstaje on ze skoncentrowanej masy – czyli rozdrobnionych pomidorów poddanych następnie procesowi odparowania z nich wody. Bardzo ważne jest, by w procesie produkcji używane były świeże pomidory, najlepiej tuż po zbiorach. Musisz także wiedzieć, że koncentrat pomidorowy BIO swoją gładkość zawdzięcza rozdzieleniu, jeszcze na początkowym etapie przetwarzania, miąższu od skórek. Przetarciu, a następnie odparowaniu poddawane jest zatem samo wnętrze rośliny. Tak przygotowana masa, po przełożeniu do pojemników, jest następnie pasteryzowana. Zaletą koncentratów jest ich dłuższa przydatność do spożycia oraz pewna uniwersalność – na bazie takiego produktu z pomidorów można stworzyć mnóstwo różnorodnych potraw, od zup po sosy. Koncentrat pomidorowy BIO świetnie sprawdzi się również jako zagęstnik, chociażby do zapiekanek warzywnych i mięsnych.

Przecier pomidorowy BIO, a passata pomidorowa BIO

Chociaż passata pomidorowa BIO i przecier pomidorowy BIO są przetworami o podobnych właściwościach, różnice widoczne są przede wszystkim w konsystencji masy oraz w procesie jej obróbki. Przecier pomidorowy BIO powstaje z całych pomidorów, które także zostają podgrzane i podduszone. Nie odparowuje się z nich jednak nadmiaru wilgoci, co wpływa na końcową formę i konsystencję. Passata pomidorowa BIO jest z kolei przetworem o jeszcze rzadszej konsystencji, przypominającej niemal sok. Jednak można znaleźć w niej często drobiny miąższu, w tym pestki – będące pozostałością procesu przecierania. Zarówno passata, jak i przecier pomidorowy BIO znajdują wiele zastosowań w kuchni. Passatę, często po podgrzaniu w celu zagęszczenia oraz doprawieniu świeżymi ziołami wykorzystuje się chociażby jako sos do pizzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here